Flaggspett av ulike kjønn og alder ringmerket 27-28.juli.

Hei,

Soloppgangen startet i dag ca. 04:50, og varte i omtrent tre minutter. Lettskyet og NØ vind 6-7 m/s. Det løyet utover formiddagen, men dessverre ble det klarvær med sol fra kl. 10. Igjen en varm dag, og solskinnet gjorde at få fugl ble fanget og merket. Kun 13 fugl i dag (munk 1, hagesanger 1, nattergal 1, møller 4, heipiplerke 1, løvsanger 3, svarthvit fluesnapper 1 og flaggspett 1). Dagens flaggspett var en ny adult hunn, og også denne i aktiv myting av både arm- og håndssvingfjær. Vedlegger et par bilder av flaggspettene merket i går og i dag. Det er veldig klar forskjell i hodetegninger til adulte hanner og hunner. Flaggspett ser vel hverandre mye bakfra så da passer det at kjønnene viser seg frem med ulik farget nakke. Rent biologisk er det interessant hvordan og hvorfor ungfugler hos mange arter signaliserer sin unge alder veldig tydelig. Nå er den røde isseflekken til unge flaggspett litt ulik hos hanner og hunner, og flaggspetter ser nok tydelige disse for oss marginale forskjellene. Det primære med isseflekken er likevel og vise sin unge alder. Kanskje er det et signal til foreldrene som stimulerer dem til mating i reirperioden? Men, er det også et poeng for unge flaggspett å ligne en hunn når de sees bakfra, dvs. være uten rødt i nakken? En sjekk av litteraturen gir kanskje noen svar. Av observasjoner i dag må nevnes at tårnfalk-paret på øya nå opptrer veldig territorielt. De kastet seg bokstavelig talt over vandrefalken da denne dukket opp over hytta. De skrek iherdig og jaget den oppover «Sværdalen», godt hjulpet av en dvergfalk. To gluttsniper kom motsatt vei, og ble veldig tydelig skremte. Et tyvetall låvesvaler, og et hundretall tårnseiler varmet også. Den «store vånden» viste seg flere ganger ved foringsbrettet, og satte tilsynelatende stor pris på litt utlagt speltbrød.

Vennlig hilsen

Hans E.