Ettersom ikke alle våre medlemmer er på Facebook legger jeg ut dagens tekst fra Facebook om hauksangerhekkingen.

Hauksangeren har hekket på Store Færder for første gang i 2022.

Den 9. juni ble en hauksanger hunn med stor rugeflekk, ringmerket på Store Færder (første to bilder). Sangen til hannen ble trolig hørt dagen før og ble gjentatte ganger hørt etterpå fram til 20. juni. Den siste uka sang en hann ved stasjonen. Om det er den som hører til i paret eller en ny fugl er uvisst.

Fredag 8. juli besøkte vi (Morten Brandt, Øistein Moholt og undertegnede) Store Færder. Vi besøkte da området hvor jeg trolig hørte en syngende hann en måned før. Det var masse unge møllere som lette etter mat og blant disse var det en hunnfarget hauksanger på næringssøk. Vi klarte ikke å se om den var ringmerket, men antar at det var den tidligere omtalte fuglen.

Vi spilte av hauksanger sang i 15-20 sekunder i håp om å lokke fram hunnen, men i stedet begynte en hann å synge fra samme sted jeg hadde hørt den en måned før. Den sang kanskje i 30 sekunder før det ble stille. Vi var svært fornøyd og satte kurs for stasjonen. Ca. 50 meter lenger sør fant vi så 2 1k hauksangere som ble skremt ut av et tre. De ble sett kort tid før de forsvant inn i tett kratt som det er mye av i dette området. Dette bør vel være en særdeles god indikasjon på at hauksangeren har hekket på øya i år.

Hauksangeren er en meget sjelden hekkefugl i Norge. Den ble funnet første gang hekkende på Mølen, Larvik i 1972. Etter dette har den hekket en rekke ganger på Mølen og på Jomfruland og Stråholmen i Kragerø kommune. Bortsett fra disse tre lokalitetene er det med sikkerhet kun registrert 6 hekkefunn andre steder. To i Østfold og fire i Vestfold. Det kan også nevnes at ingen av disse stedene har hatt vellykket hekking to år på rad.

Utenom de tre (gamle) fylkene hvor arten har hekket er det kun funnet fire syngende fugler i mai og juni: 21/5-99 Kvam, Egge; Steinkjer (Nord-Trøndelag), 3/6-93 Strindheim, Trondheim (Sør-Trøndelag), 7/6-87 Herøya, Grimstad (Aust-Agder) og 15/6-84 – Torsøya, Randesund, Kristiansand (Vest-Agder).

Det foreligger ingen gjenfunn av norskmerkede hauksangere i utlandet, men to fugler ringmerket i Tyskland og Sverige er kontrollert i Norge. Den første ble ringmerket Ljunghusen, Vellinge, Skåne 29/5-81 og kontrollert av undertegnede på Mølen, Larvik 25/5-82. To bilder av fuglen er skannet og vedlagt. Den andre fuglen ble ringmerket Greifswalder Oie, Tyskland 19/8-00 og kontrollert Hodne, Rogaland 31/8-00 tolv dager senere.

Kan også nevne en meget spesiell hauksanger hunn som ble ringmerket på Store Færder 4/6-77. Den ble senere kontrollert som hekkefugl på Mølen 9/7-77. Fuglen ble så kontrollert som hekkefugl på Jomfruland 31/5 og 5/6-78. Så ble den på nytt kontrollert på Jomfruland 2+3+6+16/6-79 og man trodde den skulle hekke der. I stedet blir den registrert som hekkefugl på Mølen senere samme sommer.

En litt mer utførlig artikkel er under oppseiling om ikke alt for lenge.

Vi vil selvsagt forsøke å ringmerke ungfuglene skulle de holde seg på øya og kommer tilbake med eventuelle nyheter om det.

Vennlig hilsen

Terje Axelsen

Barred Warbler on Store Færder

Barred Warbler has been recorded breeding on Store Færder this summer. Last Friday we had one female, one singing male and two juveniles feeding close to each other. Barred Warbler has not been known to breed in Norway since 2009, so this is a small sensation. There are more than 2000 records in Norway, but the species has only bred in three Norwegian counties all around the Oslofjord. We hope to ring some young birds this summer. The first two pictures are of the female ringed 9th of June and the last two pictures are of a bird ringed in Sweden May 1981 which I controlled at Mølen May 1982. All the best – Terje