Da er det bekreftet at vi har fått en ny hekkeart på øya.

Denne hunnen ble ringmerket 9. juni og hadde en stor rugeflekk. Jeg mente jo at jeg hørte en hann pludrende mellom Speidersletta sør og nord dagen før. En syngende hann er i ettertid hørt flere ganger nær stasjonen og kan være den jeg hørte eller en ny hann. Vi får vel aldri vite det.

Omtrent en måned etter ringmerkingen, fredag 8. juli var Morten Brandt, Øistein Moholt og undertegnede på Hoftøya for å fargemerke måker. Mer om det senere. Vi dro naturlig innom stasjonen for å sjekke forholdene og for å se etter hauksangere. På Speidersletta fikk vi se en hunn (trolig den som ble ringmerket) under næringssøk i buskene rundt Speidersletta. Det var også et tyvetall møllerunger aktivt næringssøkende. Vi spilte av hauksanger sang i 10-15 sekunder og da svarte en hann fra omtrent samme sted jeg hørte den 8. juni.

På vei tilbake til stasjonen ved “Speidersletta sør” fikk jeg glimt av en stor sylvia med tydelige hvite ytre halefjær som fløy inn i buska sør for nettplassen. Jeg ga beskjed til Morten og Øistein som var bak meg og gikk rundt buska. Da kom det ut to unge hauksangere som Morten og Øistein fikk sett godt. Dette burde være god nok bekreftelse på hekking på øya i år.

Dette er kun fjerde rapporterte hekking i Vestfold utenfor Mølen-området. De tre andre er fra Torgersøya, Tønsberg i 1982, Sønstegård, Hvasser, Færder i 1985 og Bastøya, Horten i 1990.

Mer om hauksanger i Norge kommer på den nye hjemmesiden og Facebook senere.

Vennlig hilsen Terje