En rugde fløy i fuglekongenettet på runden kl. 11.00 idag, og den bar en med Stav. Mus. ring nr. 6243405 på venstrebenet. Det viste seg at den var ringmerket noen år tidligere ved stasjonen – se hovedteksten.
Vårens første rødstjert i går var en gammel (3k+) hann. I dag ble en fjorårshann (2k) av rødstjert merket. Dette gav god mulighet til å sammenligne fortsatt juvenile stordekkfjær (sdf), hånddekkfjær (hdf) og aluluafjær (a1-3) med adulte slike dekkfjær (se gårsdagens bilde).

Hei,

Dagen startet 05.00 med svak NØ 1-2 m/s, slørskyer og kun 2 varmegrader. Det fortsatte med nesten vindstille og høyt skydekke frem til 17.00 da det økte litt til 3-4 m/s fra S-SØ. Årets første løvsanger ble ringmerket 21.april, og var naturlig nok en hann (kriterium for hanner er vingelengde > 67 mm). Den første løvsanger hunnen ble merket idag 28.april (kriterium for hunner er vingelengde < 65 mm), og var løvsanger nummer 83 ringmerket denne våren. En hel ukes tidsforskjell på hanner og første hunn er ganske mye. Det er ikke stort mer for bokfink, og tidsforskjellen gjorde jo at Linné gav denne arten navnet coelebs – dvs. fuglen som lever i sølibat (uten omgang med hunner). Nå er nok trochilus (fra trochus – hjul og endelsen lus – liten, dvs. den lille fuglen som under sitt næringssøk hopper rundt i løvverket som et spinnende hjul) et like godt og beskrivende artsnavn på løvsanger. Det ble 10 gransanger merket idag, og totalen er dermed 77 mot 158 merket våren 2021. Spennende om vi går forbi fjorvåren? Trivelig å fange en rugde (se bilde) i fuglekongenettet på vei tilbake fra runde. Den var merket med Stav. Mus. ring med nummer 6243405. En titt i dataene over ringmerkede fugler ved SFOS viser at den ble ringmerket ved stasjonen den 2.juni 2018. Det betyr at den var juv i 2017 eller tidligere og dermed i løpet av kort tid er minimum 5 år gammel. Rugdetrekket på øya er intenst om dagen med 1-2 hanner aktive det meste av natten, så det er bare å ønske den kontrollerte hunnen lykke til videre. Vårens andre rødstjert ble fanget idag, og nå var det en 2k hann. Legger ved et bilde av vingedekkfjærene som de interesserte kan sammenligne med bildet som ble lagt ut igår av dekkfjærene til en gammel rødstjert hann. Totalt antall merket idag ble 72 (rødstrupe 11, løvsanger 37, gransanger 10, gjerdesmett 1, rødstjert 1, måltrost 3, svarttrost 2 og brunsisik 7). En regndråpe ble notert kl. 19.37, og det ser faktisk nå litt utrygt ut mot syd. Gamlebrønnen er utgravd til rekordstort dyp, men både den og resten av øya trenger et kraftig regnvær. Vi får avvente hva natten og morgendagen bringer.

Vennlig hilsen

Rulle