Korsknapp  (Glechoma hederacea) har en todelt symmetrisk blomst med store, brede og blå kronblad (derav leppe-blomstfamilien). Griffelen ender i to tungeformede strukturer med hvert sitt arr, og ved basis av griffelen  ligger den korsformede pollenknappen. Hårene på de nedre kronbladene (landingsplassen for pollinerende insekter) mener jeg inneholder kjertler som avgir tiltrekkende duft? Korsknappen blomstrer nå vanlig på Store Færder, og den kan i matlaging brukes på samme måte som oregano og timian, eller man kan bruke den til å lage te med diverse helsebringende effekter.
På dagens førsterunde kl. 05.30 ble det fanget og ringmerket to individer hver av fra venstre gråtrost, svarttrost, måltrost og rødvingetrost. Deres vingelengde og fettverdi ble bestemt, og deres vekt målt som illustrert i bildet. Etter noen få sekunder i «målekoppen» ble de sluppet fri. Fuglenes vekt og fettverdi gir avgjørende informasjon om fuglenes kondisjon, og dermed om næringstilgangen gjennom vinteren og forvåren. Ved å sammenligne slike data gjennom de mer enn femti år fuglestasjonen på Store Færder har vært aktiv, kan vi dokumentere eventuelle trender koplet til generelle nedganger i forekomster av insekter med mer.

Hei,

Det var en fantastisk flott stjernehimmel over Store Færder i går kveld og gjennom hele natten. Vinden økte litt i disse mørketimene, og var kl. 05.00 ca. 7 m/s fra NØ. Temperaturen kun 3 grader. Det ble klarvær og sol hele dagen, mens vinden dreiet til øst kl. 15 og løyet til 1-2 m/s. Per Espen kom ut i egen båt ca. kl. 10, og justerte blant annet litt på gangstien mellom hytta og båtbukta. Lite fugl hele dagen, og kun 16 individer ringmerket (svarttrost 3, gråtrost 2, rødvingetrost 2, måltrost 3, gransanger 4 og løvsanger 2). Observasjonsrunden til speidersletta og nordodden gav 1 tyrkerdue som det kanskje mest spennende, mens 1 steinskvett hann ble ny vårart. «Linerlehunnen» ankom endelig i dag kl. 7.30 til påfallende stor gjensynsglede hos den lenge ventende linerlehannen utenfor hytta. Det ringmerkede linerleparet er dermed nå på plass igjen, og kanskje er en av dem etterkommer av «god-vaina» fra 1970-tallet?  Vårkålene blomstrer for fullt utenfor hytta, og vrir sine nakker slik at blomstene hele tiden ser rett mot sola. Den ekstra oppvarmingen av fruktknuten er kanskje avgjørende? Korsknapp er også en tidlig art som nå blomstrer rundt hytta. Tok et bilde (se over) og pollenbærere, griffel, arr med mer er godt synlige. Dette er jo noe vi eldre av oss i alle fall, kjenner godt igjen fra skoleårenes biologiundervisning.

Vennlig hilsen

Rulle