En juvenil grønnfink hann ble fanget og merket i dag. Vet de kan starte hekkingen allerede i april, men denne må vel være resultatet av egglegging i mars?
Under ringmerkingen forundret det meg litt at fuglekongene var i veldig bra kondisjon. Lagde en oversikt som viser gjennomsnittlig fettverdi for et utvalg arter denne våren – stolpene viser variasjonen. Gjerdesmett er vinneren sammen med fuglekonge og gransanger. Disse er med god margin (signifikant) fetere enn løvsanger, rødstrupe og måltrost (rødvingetrost er lik). At Norges to minste fugler (fuglekonge og gjerdesmett) har taklet energibelastningen med trekket og overvintringen så bra var en positiv overraskelse. Tydeligvis lønner det seg med en hovednæring av små edderkoppdyr og insekter.

Hei,

Det ble en veldig annerledes dag enn gårsdagen. Det så bra ut med SV-3-4 m/s klokken 05, og et skydekke som bygde seg opp sydfra, men det var nesten helt tomt for fugl. Vinden kom trolig i stor grad nordfra, og bøyde rundt Sør-Norge til en SV ved Færder. Nettene ble sperret kl. 11 da det begynte å regne ganske kraftig. Totalt 26 merket (rødstrupe 14, gransanger 2, løvsanger 7, gjerdesmett 2 og grønnfink 1). Grønnfinken var en juvenil, se bilde, og det må være en veldig tidlig hekking – kanskje allerede i mars? Det meldes om mye regn og kuling de neste to dagene, så det blir et opphold i ringmerkingen. Tilbake igjen på torsdag. Ingen spesielle observasjoner i dag, kanskje foruten 1 gråtrost – min første på Færder denne sesongen. Det må være spesielt at vi ikke har fanget og merket en rastende gråtrost hittil i våres. Det er til sammenligning merket 2 ringtrost og 70 svarttrost.

Vennlig hilsen

Radi