I dag våknet jeg for første gang denne uken til svak sydlig vind og tett, lavt skydekke, dvs. ikke det evinnelige klarværet. Det var dog fortsatt varmt med 15 grader kl. 05:00. Overskyet vær gir mer nedslag av fugl så i dag ble totalen 57 med følgende fordeling: løvsanger 44, grå fluesnapper 1, svarthvit fluesnapper 3 (gårsdagens ønske om ble oppfylt), møller 1, rødstjert 1, tornsanger 2, hagesanger 3, munk 1 og brunsisik 1. Rundt kl. 13 brøt skydekke opp og solen kom frem. Dermed veldig varmt og straks lite fugl i nettene. Tårnfalk, vandrefalk og spurvehauk jaktet alle rundt på øya. Ellers ingen spesielle arter observert. En morgenkaffe ble inntatt på trammen, og da oppdaget jeg at en stor «flokk» insekter fløy rundt toppen av asketrærne bak stasjonsbygningen. En grå fluesnapper hadde oppdaget dem, tok nydelige flygeutfall og snappet det ene insektet etter det andre. Dette bekymret tydeligvis ikke de øvrige i insektflokken som blev værende, men en rødstjert og en møller oppdaget fluesnapperen og hva som foregikk. Etter kort tid kom ytterligere arter og individer til. Følgende satt etter hvert på grener i tretoppen, kikket på den flygende føden og gjorde plutselige flygeutfall og snappet insekter med akkurat samme eleganse og suksess-rate som den grå fluesnapperen: 1 bjørkefink, 2 møller, 1 rødstjert, 3 blåmeis og 1 svarthvit fluesnapper. Blåmeisene var ikke snauere enn at de også spiste opp alle insektene som hadde festet seg i et stort edderkoppnett i tretoppen. De tok alle de nådde, sittende på grenene. Skjønner nå i alle fall en grunn til at edderkopper lager sine nett mellom og litt ut fra vegetasjonen – de slipper å bli robbet av småfugler. Tre grønnfink satt også sammen med de nevnte fugleartene i asketoppen, kikket på insektene, men gjorde ingenting. Vel etter en stund fløy de ned til brettet foran stuevinduet og gomlet i seg solsikkefrø. Jeg ble nok spesielt imponert over bjørkefinkens eminente teknikk og evne til å snappe flygende insekter. Kanskje noe man burde forvente av en karakterart i det insektrike fjell-bjørkebeltet, men likevel. Lurer forresten på om fuglene fanget insektene med et ekstra sterkt luftinnsug slik som fisk suger inn vann når de «snapper» dyreplankton? Bearbeidet i kveld biometri-dataene på høstens løvsangere. Fettverdien var denne uken i snitt 0.2, og det er veldig lavt. Tydeligvis viktigere å trekke sydover enn å bruke tid på å fete seg opp. Unntaket har kun vært ukens hagesangerne som alle har vært direkte lubne/småfete.

Vennlig hilsen HE